Mind az extrovertált, mind az introvertált anyáknak vannak erősségeik, ha a válaszkész gyermeknevelés a kérdés. Nézzünk meg ebből most 6-6 tényezőt.

Az introvertált anyák 6 erőssége

 • Kitűnő hallgatók, ami segít mély köteléket kialakítani a gyermekeikkel. Az introvertáltaknak a másik meghallgatása természetes, nem szeretnék folyamatosan ők vinni a szót. Ez egy nagyon fontos készség, különösen a gyerekekkel való kapcsolat kialakításához. A kisgyermekek imádják elmesélni, mi történt velük, számtalanszor elismételni a kedvenc történeteiket.
 • Erős empatikus képességek: az introvertált anyák általában jól rá tudnak hangolódni a gyermekük érzelmi állapotaira, átérzik, épp min mennek keresztül és ez sokszor segíti a gondolatolvasást, azaz a mentalizációt (a mentalizációról, mint a válaszkész gondoskodás egyik nagyszerű eszközéről a Pont jó anyák Klubjában tanulhatsz részletesen.)
 • Sok figyelmet és egyéni időt szentelnek gyerekeiknek. Míg egy extrovertált anya lehet, hogy szívesen vesz részt barátnős programokon,  társasági életet él, sok barátja van, addig az introvertált anya gyakran a legboldogabb otthon, a családjával töltött idő is feltöltő számára: könyvnézegetés, társasjátékok és kirakók között sem unatkozik.
 • Sokan gondolják, hogy egy introvertált személyiség nem lehet jó vezető, de ez tévhit. Az introvertált anyák sokszor erős vezetők, akik képesek tisztán megfogalmazni szabályokat és irányt mutatni a gyerekeiknek. A csendesség, megfontoltság ugyanis nem jelent gyengeséget vagy következetlenséget.
 • Az introvertált anyák általában tiszteletben tartják gyermekeik határait, például az egyedüllétre való szükségüket.
  „Nem akarsz puszit adni Edit néni arcára? – „Semmi gond.”
  „Nincs kedved részt játszani a játszin a többiekkel?” –  „Rendben van.”
  „Időt szeretnél egyedül a szobádban?” – „Teljesen megértem.”
  Ha valaki meg tudja érteni a gyermek vonakodását egy társasági helyzetbe való bevonódás kapcsán, az az introvertált személy. Az introvertált anyák gyakran tisztelettel viseltetnek a személyes tér iránt, és felismerik, amikor valakinek szüksége van térre, időre az újratöltődéshez – a maga módján.
 • Kisebb a versenyszellem: Az introvertált anyák kevésbé kelnek versenyre a többi anyukával vagy a saját gyerekeikkel. Nem érdekli őket, hogy a legemlékezetesebb bulit rendezzék a gyerekünknek a szülinapjára vagy hogy a csemete a legnépszerűbb legyen a játszótéren. Nem versengenek a figyelemért a gyerekeinkkel sem. Az introvertáltak nem szeretik, ha rájuk irányul a figyelem, és általában boldogan engedik, hogy a gyerekeik legyenek a középpontban.

Az extrovertált anyák 6 erőssége

 • Könnyen szereznek és tartanak fenn barátságokat, kapcsolatokat – a baráti kör egyrészt az anyának segíti a mentális egészsége fenntartását, másrészt praktikus segítséget jelent (rájuk lehet bízni a kisgyermeket, segítenek a gyermekágyas időszakban, közös séta a parkban, stb.). Emellett, a csemete is rendszeresen találkozik másokkal, gazdagodik az anya kapcsolatrendszere felé kialakuló kötődési kapcsolatokkal.
 • Az extrovertált anyák nem rágódnak a problémákon, hanem szívesen kibeszélik azokat, mernek kérdezni, erre pedig a nagy kapcsolatrendszerük könnyen lehetőséget is ad. Azaz, ha pl. nehezen boldogulnak a dackorszak kihívásaival vagy a testvérféltékenységgel, akkor ezt megbeszélik másokkal, legyen az a barátnő, a szülő vagy egy szakember.
 • Az extrovertált anyák általában határozottak és könnyen döntenek – ez hasznos tulajdonság a kisgyermekek nevelése kapcsán, hiszen számos új kihívást és döntési helyzetet tartogat ez az időszak, és számos apró dologban nincs idő hetekig hezitálni, mérlegelni, hogy mi lenne a legjobb választás. Így több idő marad a fontos dolgokra, a gyermekre.
 • Spontaneitás – számos extrovertált anya szereti a spontán dolgokat, nem tervez meg mindent előre és a hirtelen felbukkanó lehetőségeket is ki tudja használni. Azaz, ha jön egy váratlan meghívás egy jó játszóterezésre egy másik kisgyermekes barátnőtől, akkor nem ragaszkodik ahhoz, hogy aznapra kirakózást tervezett, hanem máris öltöznek és indulnak.
 • Rugalmasság – az extrovertált anyák könnyebben kezelik, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt eltervezték.  Nem feszül bele abba, nem érzi magát rosszul, ha nem akkor alszik a baba, amire számított, ha mégsem kéri a brokkolit, amit tegnap még szeretett vagy ha apa nem a megszokott popsikrémet veszi meg a boltban.
 • Jó meggyőző és vitakészség – egy extrovertált anyától nem idegen, hogy kinyissa a száját, és jó az érdekérvényesítő képessége is. Mindez a gyermeke felé is hasznos lehet, amikor a kereteket, korlátokat kell kommunikálni és a csemete kifogásait kezelni. Emellett, a kéretlen tanácsokat osztogató, az életébe betolakodó rokonok, ismerősök lerendezése esetén is jól jön ez a képesség.

Forrásjegyzék:

 • https://www.verywellmind.com/signs-you-are-an-introvert-2795427

 • https://www.webmd.com/balance/introvert-personality-overview

 • https://www.psychologytoday.com/us/basics/extroversion

 • https://www.psychologytoday.com/us/basics/introversion