A nyafogás sokszor jobban zavarja a szülőket, mint a sírás vagy az erőteljes érzelmi kitörések.

Hogy miért?

Mert egyrészt úgy tűnik, nincs vége, másrészt nincs belőle megkönnyebbülés. Egy jó kis feszültséglevezető sírás után a gyermek megnyugszik, újra tud együttműködni, de az állandó nyafogás, ami folyamatosan ott lebeg a levegőben, nagyon frusztráló tud lenni.

Vajon miért nyafognak a gyermekek?

Direkt csinálják, hogy bosszantsák a szüleiket? Vagy így akarnak olyan dolgokat elérni, amiket egyébként nem szabad?

Ezek sokkal inkább a szülők gondolatai a nyafogás okairól és sokszor olyan szándékot tulajdonítanak a gyermeknek, ami nincs is ott.

A nyafogás egy kommunikáció, ami segít belelátni a szülőnek a kisgyermek fejlődő agyába.

Mit kommunikálnak ezzel a kisgyermekek?

Egyszerűen azt, hogy nincsenek jól.
Pont emiatt a nyafogás megjelenésénél érdemes átpörgetni ezt az ellenőrző listát gondolatban az agyunkban:

  • Éhes vagy szomjas a gyermek?
  • Fáradt?

  • Túl sok volt az inger?

  • Vagy pont ellenkezőleg, unatkozik?

  • Felborult a napi megszokott ritmus, nem tudja, mire számíthat?

  • Régen tudott szabadon mozogni?

  • Régen figyeltél teljes szívedből rá?

  • Te is zaklatott, fáradt, ideges vagy?

  • Zavaró vagy idegen a környezet?

  • Túl sok mindenre mondtál nemet mostanában?

Ha ezek közül igen a válaszod 1-2-3 kérdésre, máris van egy támpontod, mi állhat a nyafogás hátterében és hogyan tudod kivédeni azt.

Persze, lesz olyan tényező, ami nem teljesen és nem azonnal változtatható meg, de nézzünk egy jó példát, a vasárnapi nagy családi ebédet vagy egy esküvőt egy étteremben:

Mik lehetnek itt a kiváltó tényezők?

Lehet, hogy a gyermek éhes, szomjas, mert sokat kell várni az ételek, italok érkezésére.
Emellett persze türelmetlen is lehet a csemete, hiszen otthon ritkán kell leülni az asztalhoz úgy az étkezéshez, hogy az étel csak 30 perc múlva érkezik. Tehát máris igaz lehet a felborult napi ritmus, az idegen környezet és a túl sok inger is, ha pl. nagy a zaj, szól a zene és a gyermek erre érzékeny. De az unatkozás és a szabad mozgás hiánya is zavaró lehet, és ez szorosan kapcsolódhat a sok korláthoz, hiszen sok mindent nem szabad egy étteremben. Emellett lehet a gyermek már fáradt is, hiszen ebéd után még aludni szokott vagy korábban kellett kelnie a családi rendezvény helyszínére történő utazás miatt. Te pedig régen kapcsolódtál hozzá igazán, hiszen ott vannak a rég nem látott rokonaid, illetve könnyen lehetsz feszült is, pl. azon aggódsz, hogyan fog viselkedni a gyermeked és mit fognak ehhez szólni a rokonaid.

És máris minden okot kipipálhatsz a listán, így nem csoda, hogy a nyafogás előbb-utóbb megjelenik.

De hogyan tudod kivédeni?

Nézzük végig a pontokat:

Az éhséget, szomjúságot kivédheted, ha az ebéd előtt még van egy laktató tízórai, viszitek a gyermek kulacsát az étterembe, vagy mindig van nálad egy olyan egészséges rágcsálnivaló, ami nem morzsál, nem maszatol és a gyermek meg tudja enni akár az ételre várakozás közben is.
A fáradtság is kivédhető, ha jól képviseled a gyermeked igényeit és pl. jelzed, hogy mikor lenne ideális az ebéd ütemezése, vagy hogy ti mikor tudtok érkezni, mikor kell mennetek a gyermek alvását biztosítandó.

A túl sok inger is csökkenthető, a gondos étteremválasztástól kezdve a vezető megkéréséig, hogy halkítsa le a zenét, vagy azzal, hogy amíg nem hozzák az ételt, addig sétáltok egyet a szomszédos parkban. Ez az unatkozás, a szabad mozgás és a kapcsolódás hiánya és a túl sok korlát, szabály ellen is kiváló megoldás. Meg még a feszültségedet is oldhatja egy jó séta.

A felkészülés szintén fontos, hogy a gyermek tudja, mire számíthat. Hova mentek, miért, mi után mi lesz, hol mit tud csinálni – érdemes ezt a gyermek saját szemszögéből, az ő prioritásai mentén is átgondolni. Könnyen lehet, hogy egy családi esküvőre utazva a legkevésbé jut eszünkbe, hogy a kedvenc kisautó vagy plüssállat ne maradjon otthon, hogy legyen 1-2 pótruha is nálunk a gyermeknek vagy hogy vigyünk könyvet, kártyát, színezőt pl. az étterembe, meg kérdezzük meg előtte a helyet, hogy van-e etetőszék, pelenkázó, szoptató helység, árnyas-e a parkoló vagy van-e közelben park, játszótér, de ezek a gyermek jólléte szempontjából fontosak lehetnek.

Persze, nem kell az összes pontra tökéletesen felkészülni.

Ha a gyermek különösen türelmetlen, vagy hamar megunja az új dolgokat is, akkor érdemes többféle játékkal készülni. Ha inkább a zaj és az idegenek zavarják, akkor olyan helyre ülni az asztalnál, ahol ez kevésbé zavaró. Ha a gyerkőc sosem nyafog amiatt, hogy éhes, akkor a rágcsa nem lényeges. Ha pedig képtelen egy helyben ülni, a szabad mozgás lehetősége lesz a prioritás.
A következő cikkben a válaszkész, szenzitív szülői válaszokat osztom meg veled arról, hogyan tudsz reagálni a nyafogásra.

Ha pedig szeretnél elmélyedni a válaszkész, szenzitív szülőség szemléletében, jó kapcsolatot kialakítani a gyermekeddel, várlak a Biztonságos kötődés a kezdetektől című ingyenes minikurzuson is.