Szülőkonzultáció

Miért nem eszik, nem gyarapodik a baba? Miért sír gyakran? Miért nehéz megnyugtatni? Miért nem akar aludni? Miért ennyire “anyás”? Miért nincs el egyedül? Miért “hisztizik” vagy nyafog egész nap? Miért ilyen akaratos? Miért nem akar bölcsibe, oviba menni? Miért nem játszik más gyermekekkel? Miért csapkod, harap? Mindig rosszalkodik, miért? Vajon jól kötődik? Miért ilyen viharos a gyermekkel a kapcsolatom? Miért harcolnak egymással a testvérek? Miért nem önálló? Miért nincs el apával? Miért idegesít a viselkedése? Miért vesztem el a türelmem? Miért ilyen hangos, ilyen aktív, ilyen követelőző?

Ezekre a kérdésekre válaszol és segít megoldani ezeket a nehézségeket a szülő-baba/kisgyermek kapcsolatdiagnosztika és konzultáció.

A konzultáció 0-4 éves gyermekeknek és családjuknak segít megérteni a fenti regulációs, kapcsolati és viselkedéssel kapcsolatos kihívások vagy problémák okait és megtalálni az adott család számára lehetséges megoldásokat.

A szülő-baba/kisgyermek kapcsolatdiagnosztika és konzultáció online keretek között zajlik, 50 és 25 perces beszélgetések formájában. Az első két alkalommal érdemes az 50 perces alkalmat foglalni, az ismétlő vagy kontroll beszélgetések során sokszor elég a 25 perc is. Ha kisebb a gyermek vagy nehéz egyszerre 1 órát kiszorítani a család napirendjéből, akkor a rövidebb időkeret is választható – ennek hátránya, hogy lassabban tudunk haladni.

Már pár konzultációs alkalom után számíthatsz változásokra, ha nyitottan állsz a megbeszéltekhez, sikerül belelátni a nehézségek okaiba. Családonként változó, hogy mennyi online találkozóra van szükség, függ ez a probléma fennállásának idejétől, az összetettségétől vagy attól, hogy milyen okok húzódnak meg a háttérben. Általában 3-5-8-10 alkalommal érdemes konzultálni.

A legjobb, ha a család minden tagja jelen tud lenni, a szülők és a gyermek(ek) is. De lehetnek olyan alkalmak, amikor kifejezetten csak az egyik szülővel érdemes beszélgetni, vagy ha csak az érintett gyermek van jelen az egyik szülővel, a testvérek nélkül.

Egy webkamerával ellátott számítógépre, tabletre vagy okostelefonra van szükség, megbízható, gyors internettel és a Skype letöltésére erre a készülékre.

Elképzelhető, hogy rövid videófelvételekre is szükség van a konzultáció során, pl. az etetési helyzetekről, a baba sírásáról, a testvérek közti veszekedésekről – ha ezt a konzultáció alatt nem lehet bemutatni. Ezeket Drive-on lehet megosztani.

Természetesen, ha a gyermeked 0-4 év közötti, foglalj nyugodtan egy 25 perces alkalmat és megbeszéljük, hogy csupán pár gyakorlati tanácsra van szükséged, vagy érdemes egy hosszabb konzultációs sorozaton is részt venned, illetve hogyan juthatsz hozzá a megfelelő tudáshoz, információhoz.

A szülő-baba/kisgyermek kapcsolatdiagnosztikát és konzultációt az adott szakon egyetemi diplomát szerzett szakemberek tartják, ez minimum 5-6-8-10 évnyi egyetemi tanulást jelent, kötelező gyakorlatokkal, szakmai tapasztalattal.  Sok gyermeknevelési tanácsadóval ellentétben, akik csupán a saját gyermeknevelési tapasztalataikból vagy rövid tanfolyamok elvégzésén kapott információkból táplálkoznak, a szülő-baba/kisgyermek kapcsolatdiagnosztikát és konzultációt kizárólag a megfelelő egyetemi szakirányú diplomával rendelkező, és egészségügyi, pszichológiai vagy pedagógiai alapdiplomával rendelkező, gyakorló szakemberek végezhetnek.

Jelenleg csak online konzultációra van lehetőség.

Szükség van egy orvosi kivizsgálásra a konzultáció előtt, hogy a nehézségek mögött esetlegesen meghúzódó betegségek, krónikus egészségügyi állapotok, eltérő fejlődés kizárásra kerüljön. A konzultáción ugyanis nem történik orvosi vizsgálat, a konzultációra jelentkezés nem keletkeztet orvos-beteg kapcsolatot, de ha felmerül egy betegség gyanúja, akkor javaslat történik a kivizsgálásra.

A konzultáción nem történik orvosi vizsgálat, egyéni pszichoterápia, család- vagy párterápia, a konzulens nem ad ki sem orvosi, sem pszichológiai szakvéleményt, nem ír fel receptet, nem javasol gyógyszert. Ha a probléma feltárása közben felmerül olyan kórkép, egészségügyi állapot fennállásának lehetősége, amely nem tartozik a konzulens kompetenciájába, javaslatot kap a család a további kivizsgálásra, a háziorvos vagy más mentális szakember felkeresésére.

Természetesen, a konzultáción elhangzottak kapcsán a konzulensre titoktartási kötelezettség vonatkozik, kivéve ha a kliens bűncselekményt vall be, vagy ön- és/vagy közveszélyes cselekményt tervez.

A 25 perces online konzultáció díja 9990.- Ft, az 50 perces beszélgetésé pedig 17.990.- Ft. A konzultáció díja előre fizetendő.

A konzultáció díját online bankkártyás fizetéssel, előre lehet rendezni.

A konzultációra időpontot foglalni egy online naptárban lehet, bármikor:

25 perces konzultáció naptára

50 perces konzultáció naptára

A konzultáció témái lehetnek: “nehéz” temperamentumú baba vagy kisgyermek, viselkedési gondok, közösségbe kerülés, szeparációs szorongás, nyugtalanság, nehéz megnyugtathatóság, táplálási nehézség, szobatisztaság, anyává válással kapcsolatos kérdések, kötődési gondok, válaszkész szülőség kialakítása, nehézségei, dackorszak, fegyelmezés, testvérféltékenység, “hisztik”, agresszív viselkedés.

0-4 éves kor közötti gyermekeket nevelő családokat várunk a konzultációra, de az nem kizáró tényező, ha van idősebb gyermek is a családban, vagy a születendő baba kapcsán szeretnének konzultálni a (leendő) szülők.