Biztonságos kötődés a kezdetektől – ingyenes minikurzus

Miért fontos a biztonságos kötődés?

 • Mert a gyermek kötődésének minősége, annak bizonytalan vagy biztonságos volta kihat a gyermek egész életére. 

 • Mert a nem biztonságosan kötődő gyermekek számos olyan nehézséget tapasztalhatnak meg az iskolai teljesítményük, a barátságok, a párkapcsolatok vagy a szülővé válás kapcsán, amelyek elkerülhetőek lennének a biztonságos kötődés kialakulásának szülői támogatásával.

 • Mert a te válaszkész, a gyermeked valódi igényeit észrevevő, és azokra megfelelő választ adó reakcióid nagymértékben meghatározzák, mennyire érez majd téged a gyermeked biztos bázisnak, akitől gondoskodást, megnyugtatást és érzelmi biztonságot kap.

 • Mert a jó baba/kisgyermek-mama kapcsolat egy csomó alvási, táplálási, megnyugtatási nehézséget meg tud előzni, könnyebben kezelhetővé válik a szeparációs szorongás, a dackorszak és mindez támogatja a gyermek ideális fejlődését is.

A téma fontosságát jelzi, hogy számos olyan gondolat kering a kötődésről a játszótéren és az interneten, melyek tudományos megalapozottsága kétségeket vet fel:

 • Ha hosszan, igény szerint szoptatod a babádat, egy ágyban alszol vele, hordozod őt, akkor garantáltan jól fog kötődni.

 • A biztonságosan kötődő gyermekek nem hisztiznek, nem ellenkeznek, nem nyafognak és mindig szót fogadnak.

 • Ha nem sikerül hosszan szoptatni a babát, akkor sérül a kötődése.

 • Csak anyával alakul ki megfelelő kötődés.

 • Ha a kisgyermek nem sír, ha elmegy anya, akkor nem is kötődik.

 • A gyermeknek minden igényét, kívánságát azonnal teljesíteni kell, mert ha nemet mondunk, ha a gyermek sír, akkor nem fog biztonságosan kötődni.

Vajon ez tényleg így van, vagy azért egy kicsit árnyaltabb a kép, ha a kötődéselméletekről, a gyermek és a szülők kapcsolatáról szóló legújabb kutatási eredményeket is figyelembe vesszük?

Ezekre a kérdésekre is választ kapsz a Biztonságos kötődés a kezdetektől című ingyenes minikurzuson.

MIRŐL SZÓL A MINIKURZUS?

 • betekintést kapsz a kötődés kialakulásának menetébe

 • fontos infókhoz jutsz a különböző kötődési stílusokról

 • egy csomó tévhitet eloszlat a kurzus anyaga, amelyek nem segítik a biztonságos kötődés kialakulását

Nincs más dolgod, csak beiratkozni a kurzusra!

beiratkozom

KI TARTJA A KURZUST?

Dr. Dénes Ivett vagyok, a Pont jó anya alapítója. Az oldalt azért hoztam létre, mert babaalvás tanácsadóként azt tapasztaltam, hogy szinte minden családban előfordul, hogy a szülők és a gyermek kapcsolatában vannak nehézségek, félreértések, olyan döccenők, olyan gyermeknevelési kihívások, amelyek megnehezítik a családok életét, a biztonságos kötődés kialakítását vagy nem ideális szokásokhoz vezetnek.

Kétgyermekes anyaként, orvosként és csecsemő-szülő kapcsolati szakemberként azért dolgozom, hogy a családokhoz eljussanak azok a tudományos információk és gyakorlati tanácsok, melyek segítenek egy mély, bensőséges, kölcsönös elfogadáson alapuló kapcsolatot kiépíteni a szülőknek a gyermekeikkel. Mindezt a különböző gyermeknevelési elvek korlátai nélkül, integratív személetben, a nemzetközi pszichológiai és orvostudományi kutatásokra, javaslatokra alapozva.

A Pont jó anya projekt célja, hogy valódi szakemberek nyújthassanak támogatást a családoknak abban, hogy pont jó szülei lehessenek a gyermekeiknek.

beiratkozom